September 2017 - Lawnli Kaubawi

September 18, 2017

Website a HTTPS:// install dan Part-III


Part-I leh Part-II angin i ti tawh a, SSL certificate te pawh install vek tawh siin engvangin nge browser address bar-ah tala lem hring  a la lan loh fo? Engvangin nge Secure a la intih ve loh? Chhan hrang hrang awm thei zînga langsâr ber chu mixed content vâng a ni.

Mixed content: Mixed content lo awm theih dân chu i secure web page-ah image, css leh scripts te http:// protocol hmangin load ta la, http hi a him miau loh avangin i secure page-ah chuan thil him lo i load tel ta tihna ania, thil him lo a tel na na chuan i page kha Secure Page a ni thei ta lo va, tichuan browser in i site chu secure angin a hmu thei ta lo va, a hnuaia picture a kan hmuh hian information siamin tala lem hring pawh a dah lang thei ta lo a ni.



Example-ah hian mixed content ka hmang a- cowboy lem (image) chu http hmangin website dang ami ka load daih avangin secure page a ni thei ta lo a ni. Hei hian image chauh ni lo, page chei nâna CSS kan hman te leh scripts kan load te a huam vek a ni.

A chunga kan sawi tâk mixed content khi kan website/web page-ah awm lo tûr chuan https:// protocol hmangin kan website content chu load vek a țha ber a, kan website pâwn ami image emaw scripts emaw kan hmang dâwn anih phei chuan kan copy-na tûr website kha secure website niin https:// an support ve ngei tur a ni. Example-a image ka hmanna tinypic.com pawh hi secure site anih loh avângin mixed content error ka neih phah a ni.

Kan website-ah post leh image te a lo tam tawh viau anih phei chuan mixed content hi siam țhat a buaithlâk duh phian thei a, a khawilai ber hi nge ka website ti secure lo tu tih i hriat duh chuan a hnuaia link ațang hian a check theih e.

 Why No Padlock?
https://www.whynopadlock.com/

Tin, website a kan software install (WordPress, Joomla etc.) azirin plugins a awm țeuh bawk a, chûng plugins hmang chuan content error tam zâwk hi chu awlsam tea siam țhat theih a ni. WordPress-ah chuan Really Simple SSL plugins te hi a lâr a, keichuan SSL Insecure Content Fixer plugins hi ka hmang thung. Software (CMS) kan hmang lêm lo anih pawhin a chunga kan sawi tâk ang khian kan HTML page-ah https:// protocol hmangin content load mai tur a ni.

Aw le, heti zawng hi SSL chungchânga ka ziah theih ni se, post hi i lo bengvârpui hlauh anih chuan khawngaihin a hnuaia facebook like button ka dah hi min lo LIKE sak dâwn nia, tichuan midang a la hre lo te paw'n an lo hre ve zêl ang a, Mizo te hi IT lamah kan lo bengvâr zual ve tulh tulh dawn nia!

September 14, 2017

Website a HTTPS:// install dan Part-II

Post hmasa zâwkah SSL certificate install dân kan sawi tawh a, kan install zawh tawh chuan a tâwk dêr tawh tihna a ni lova, site visitor ten https:// tih an type tel chauhvin secure site kha an hmu dawn tihna ania. Site visitor ten kan website an hawn huna https:// type chawp kher lova secure page a direct dân kan sawi leh dawn a ni.

Kan website-ah FTP software hmangin emaw hosting control panel-ah kan login ang a, Online File Manager hmangin home directory kan hawn hnu ah .htaccess file hi a awmsa chuan kan edit ang a, a awmsa loh chuan kan siam chawp ang. CMS (wordpress, joomla, opencart etc.) kan install chuan .htaccess file hi a awmsa ang a, a lang lemlo anih chuan file manager in a hide pawh a ni thei a, settings ațangin tihlan mai tûr.

.htaccess  file kan neisa lo anih chuan kan computer desktop emaw a rem rem ah right-click in 'New Text Document' kan siam ang a, rename dawn hunah .htaccess. (dot htaccess dot) tiin kan rename leh ang a, chuan kan open ang a, a hnuai ami khu kan copy paste hnuah kan website home directory htdocs emaw public_html emaw chhûngah kan upload leh ang.


RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://yourwebsite.com/$1 [R,L=301]

yourwebsite.com khi nangma website in i thlâk ang a, i save hnuah engkim a dik vek chuan i website visitor ten https:// an chhut kher ngai lovin i website secure page a inhawng char char tawh ang.
Website a HTTPS:// install dan Part-I

A hmasain HTTPS hi install chi pawh a ni lo va, kan hriatthiam tlân theih zâwk nana title khi siam mai chauh ka ni. Website nei kan pung zel a, a la pun belh zel bawk ang. Google chuan internet a data kal reng reng hi secure channel hmang veka kal turin a duh, chumi vâng chuan Chrome browser-ah te pawh website https:// protocol hmang lo ho chu Not Secure tiin a dah lang vung nghe nghe tih chrome hmang țhin ho chuan kan hria ang a. Nakin lawkah phei chuan website secure lo ho phei chu a hnuaia screenshot-a kan hmuh ang hian color sen ngatin Not secure a la inti kuau dawn a ni. Online shopping site kan nei anih a, kan website ah thil kan zuar anih phei chuan thil lei duh tu te tan kan website kha rin ngam a har tawh dawn a ni.


Example picture atâna ka hman mizostore hi a rin ngam loh tihna a ni chuang lova, payment page chu PayPal leh CCAvenue secure website-ah a lut leh daih tho.

Website space (hosting) kan leina azirin țhenkhatah chuan tuna SSL certificate kan install tûr ber hi an pe tel thei a, țhenkhat ah erawh man to deuhva lei a ngai thung ang. SSL certificate hi man to taka lei a  ngaih țhin avangin he tutorial a kan hmun tur ber Let's Encrypt hi an lo siam phah ta a, an ni hi SSL certificate issue tu niin mi tam tak donation (sum an neih loh vang ni lovin) hmanga siam a ni. An ni inpêkna avang hian khawvel pumah mi tam takin secure website kan lo neih ve theih phah a ni.

Web hosting zuartu tam zâwk te chuan Let's Encrypt hi an control panel-ah a thlawna install mai theih turin an dah tawh a, hosting sumdawng lian zual deuh deuh GoDaddy etc. te chuan sumdawnna thil anih miau avangin an control panel-ah SSL install-na hi hmuh tur a awm ve lo a ni Godaddy cPanel hosting-ah a awm leh si e. Hosting țhenkhat ah phei chuan install-na option hi an dah bo daih nghe nghe.

Aw le, a hmasa berin ZEROSSL website ah kan kal ang a, kan website address kan submit hnuah download tur file min lo pe ang a, chumi chu kan website a kan upload hnuah click tur min pe ang, kan click hnuah automatic vekin verification a inti ang a, engkim a dik chuan thla 3 chhûng atân FREE SSL Certificate hi min pe dawn a ni. Thla 3 a ral hnuah a thlawna renew leh theih a ni thung. File download tûr min pêk kha, kan control panel SSL setting-ah kan upload/install leh ang a, tichuan secure website kan nei va ta der tihna a ni mai. Step-by-step a sawi dawn chuan a thui dawn si a, video hmangin ka website pakhata ka install lai hi ka record ta zâwk mai a, min lo thlirsak dawn nia.



Next: PART-II
© 2014 - 2017 Lalsangpuia Ralte. Powered by Blogger.